menaj la angrenaj

Aveti probleme cu ungerea si intretinerea muliNETelor de pescuit? Ce tipuri de lubrifianti se pot utiliza? Cand si cum se curata o muliNETa?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile selectate de pe majoritatea forumurilor de pescuit si la care vom incerca sa raspundem in randurile ce urmeaza.

E e foarte important ca muliNETele sa fie curatate si unse periodic. Lubrifiantii isi pierd treptat din proprietati ca rezultat al solicitarii mecanice, imbatranirii si contaminarii cu substante straine.

O buna corelare dintre tipul si calitatea lubrifiantului sporeste semnificativ durata de viata a unei muliNETe. Este imperios necesar ca unsoarea sa fie completata sau reinnoita la intervale regulate de timp pentru a prelungi cat mai mult durata de viata a muliNETei.

Lubrifianti speciali pentru rulmentii si pinioanele muliNETelor?

In cazul muliNETelor exista doua categori majore de lubrifianti: uleiurile si unsorile. Uleiurile sunt folosite in general pentru ungerea rulmentilor acolo unde conditiile exclud folosirea unei unsori tocmai datorita vitezelor mari de rotatie si temperaturilor crescute de frecare. A doua categorie sunt unsorile care deservesc ungerea celorlalte parti componente aflate in miscare, dar si pentru o parte dintre rulmenti, cei cu viteze de rotati mici si medii.

gresare mulinete
complexitatea materialeleor si subansamblelor ce alcatuiesc o mulineta

Pentru pinoanele si mecanismele din interiorul muliNETeleor cele mai utilizate sunt vaselinele sintetice sau mixte (mineral-sintetice) pe baza de ulei polidimetil siloxanic (ulei siliconic) la care unele companii mai adauga in compozitia lor microparticule de teflon (PTFE). Acesta are proprietatea de a micsora semnificativ frecarea dintre partile de contact. Tot vaselinele si uleiurile siliconice mai contin si o serie aditivi care nu fac alceva decat sa imbunatateasca proprietatile acestora, adica onctozitatea (puterea de ungere) si vascozitatea (rezistenta relativa la curgere, la diferite temperaturi).

Uleiurile si vaselinele siliconice sunt de regula cele mai indicate pentru ungerea si intretinerea muliNETelor de pescuit datorita unui numar mare de avantaje de care dispun acestea:
– rezistenta excelenta la temperaturi intre -40ºC pina la +200ºC, in test de anduranta si presiune.
– ofera o etanseitate buna impotriva umezelii si a prafului asupra partilor componente din interiorul muliNETei.
– capilaritate extrem de ridicata (patrunde foarte bine prin spatii inguste)
– ofera o lubrifiere optima si o protectie anticoroziva foarte buna a pieselor tratate.
– nu se desprind la scuturare, centrifugare si au o aderenta mare, atat pe partile metalice, cat si pe cele din plastic.
– se preteaza atat pentru ungerea rulmentilor, dar si pentru pinioanele muliNETelor supuse la turatii medii sau mari.
– nu e toxica si nu formeaza reactii adverse cu alte tipuri de materiale.
– foarte rezistenta la oxidare si la forte de frecare.

gresare mulinete
rulmenti capsulati, parti esentiale intr-o mulineta

gresare mulinete
roata dintata fara urme de uzura, se poate observa regularitatea danturi pe toata lungimea dintelui

gresare mulinete
roata dintata uzata, pe suprafata danturata forma dintilor este vizibil neregulata

gresare mulinete
ax cu urme vizibile de uzura, datorita unei intretineri defectuase

Gresarea si gresarea.

Da, subansamblele componente ale unei muliNETe se greseaza diferit. In ceea ce priveste rulmentii muliNETelor, acestia se impart in doua categorii majore in functie de viteza de rotatie.
1. Rulmentii supusi unor viteze mari de rotatie, vezi exemplul rulmentilor de la muliNETele de casting sau rulmentii de la galet. In aceasta categorie intra rulmentii ceramici, rulmenti hibrizi (ceramica-otel) sau rulmentii din otel. Pentru acesti rulmenti cele mai indicate sunt uleiurile sintetice pe baza de silicon si care au in compozitia lor si PTFE (microparticule de teflon).
2. Rulmentii cu un regim de rotatie scazut (rulmentii de la rotor sau rulmentii din capatul pinioanelor). La  aceastia se poate utiliza in foarte bune conditii atat unsori, cat si uleiuri sintetice pe baza de silicon.
3. Franele muliNETelor: aici producatorii recomanda folosirea unor unsori pe baza de bisulfura de molibden (MoS2), care se comporta excelent in conditii severe de frecare si presiune, cum sunt discurile si franele atac ale muliNETelor.
4. Pinioanele si alte parti din interiorul muliNETei se pot gresa cu vasilina siliconica in cantitati moderate fara a incarca mecanismele excesiv cu aceasta.

gresare mulinete
angrenaj gresat

Cum se aleg lubrifiantii pentru muliNETe?

Alegerea lubrifiantilor se face in functie de vascozitate, stabilitate in timp, protectie impotriva coroziunii si temperatura de lucru la care sunt solicitate mecanismele sau partile componete a unui agregat, asfel incat sa se obtina o durata maxima de functionare a angrenajelor in conditii bune de performanta. In cazul muliNETelor trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante cum ar fi:
-interval de lucru la temperaturi de exploatare cuprinse intre -30ºC si +60ºC,
-conditii de umiditate ridicata,
-complexitatea partilor si a materialelor componte, fara a intra in reactie chimica cu vreuna dintre acestea  sunt doar cateva dintre aspectele de care trebuie sa se tina cont in alegerea lubrifiantului destinat muliNETelor de pescuit.

Cu ce ne curatam/degresam muliNETa?

Simplu. Cu solutii accesibile din comert, benzina sau petrolul distilat de bricheta, iar in cel mai la indemana caz cu acetona prietenei/sotiei, dar atentie acetona este indicat sa o folosim numai la piesele metalice nevopsite.

gresare mulinete
inainte de spalarea angrenajului

gresare mulinete
dupa spalare/degresare si asamblare partiala

De ce instrumente de lucru avem nevoie pentru mentenanta muliNETei?

Instrumentele de lucru se aleg in functie de organele de asamblare din schema: sigurante, suruburi in cruce/simple, piulite etc. Sculele trebuie sa fie pe dimensiuni potrivite sa nu deterioram piesele muliNETei, imposibil/costisitor de inlocuit, dandu-i ulterior un aspect neingrijit sau mai rau distrugerea lor blocand astfel demontarea definitiva a muliNETei. Doar cu o cheie reglabila si doua surubelnite cruce/simpla, teoretic putem sa facem fata unei demontari/asamblari de muliNETa (uneori e bine sa avem o penseta si din nou ne bagam nasul in trusa femeii pentru remontarea unor piese de dimensiuni foarte mici).

gresare mulinete
ustensile necesare demontari si asamblari muliNETelor

La cat timp se curata o muliNETa?

Perioadele de mentenanta se stabilesc de catre pescar si modul in care acesta a utilizat muliNETa , dar e de recomandat sa curatam 100% o muliNETa asa cum se cere la carte la maxim 2 ani. Pentru asta trebuie sa tinem cont de cateva lucruri elementare in procesul de demontare/asamblare a oricarui sistem mecanic. In primul rand sa fim constienti de abilitatile noastre. Schema muliNETei este elementara, suprafata de lucru cat mai bine luminata, calitatea sculelor e importanta, de multe ori o schema nu este suficienta pentru a ne indruma pozitia si ordinea corecta de asamblare, de aceea timpul alocat operatiunii sa fie de circa 3 ore pentru a nu uita chichitele de imbinare ale muliNETei. La demontare, piesele se grupeaza pe ansambluri: rotor, tambur, corp, manivela, din cauza unor piese ca saibele, suruburile sau rulmentii pe care nu ii putem deosebi din schema. Atentie cu lacustele din muliNETa, pardon arcurile, aceste pot sa va scape si sa fie foarte greu de gasit, iar inlocuirea aproape imposibila.

Lubrifianti recomandati.

Exista o serie de produse recomandate pentru ungerea si intretinerea muliNETelor ele fiind in marea majoritate testate si produse de catre companii de renume din aria echipamentelor de pescuit, dar si orice alt lubrifiant care intruneste conditiile stricte impuse mai sus poate fi folosit cu rezultate bune. Orice alt produs luat de pe piata la intamplare si care nu ne acopera nevoile specificate anterior, nu face altceva decat sa ingreuneze functionarea normala a unei muliNETe si sa-i micsoreze durata de viata a acesteia. Produse recomandate sunt: Abu Garcia Silicote- PTFE, Quantum Hot Sauce, Ardent Reel Butter, Daiwa Reel Grease & Oil, Penn Syntheti.

menaj la angrenaj

diverse tipuri de lubrifianti

Acest material a fost realizat cu sprijinul lui:
Ing. Victor Boiangiu
Ing. Vigu Elvis
SPP
si muliNETe

Niciun om drept nu se îmbogățește repede. Menandru

    • ovidiu
    • 5 iunie 2011

    f bune pozele alea cu roata dintata..pe cea buna se vedeau urmele de frezare..zici ca acu iesise din masina 🙂

    • Cean Adrian
    • 6 iunie 2011

    Salut.Nu ai folosit uleiul si vaselina de la Quantum,hot sauce?Ce parere ai despre ele?

    • Quantum Hot Sauce sa pot spune daca e buna sau rea inseamna s-o folosesc fregvent, sa vad cum se comporta dupa un sezon de folosinta, pot spune doar ca are review-uri pozitive si ca e scumpa
      deci e buna!
      (e colorata si vezi daca ajunge in spatiile dorite)

    • paul
    • 10 iunie 2011

    Bun articolul, util.
    La mai multe articole inainte

    • stefanflorin
    • 1 octombrie 2011

    Ar trebui sa fi platit pt. asta, ajuta multa pescarime ceea ce postezi tu. keep up the good work!

    • dan
    • 4 octombrie 2011

    ma poate ajuta si pe mine cineva?am demontat pikapul la o mulineta si nu mai revine la loc ce ma sfatuiti va multumesc

    • dan
    • 4 octombrie 2011

    caperlan

    • Jean Scurtu
    • 21 martie 2012

    Felicitari, foarte bun articol,instructiv pt. oricine vrea ca mulineta sa-i functioneze cum trebuie ,sa aiba o viata mai lunga si pt. cei ce nu au doua mani stangi si vor sa faca curatirea si gresarea mulinetei singuri.

    Referitor la QUANTUM HOT SAUCE si OIL review-urile ,cel putin in U.S.A..sunt impartite,atat bune cat si mai putin bune.
    Pt. curatirea mulinetelor eu folosesc petrolul lampant,iar ca vaselina „ABU GARCIA SILICOTE REEL LUBE WITH TEFLON” si uleiul „ABU GARCIA SILICOTE OIL” si pot sa spun ca in caldura din Texas sunt multumit de aceasta vaselina si ulei.

    • adi
    • 22 martie 2012

    salut Edi,
    ma intereseaza un ulei siliconic cu ptfe pentru igiena galetului, pe care sa-l gasesc prin magazinele noastre(este complex sa cumperi din afara) sau un set grease & oil…
    Ce mi-ai recomanda! Am vazut ceva pe la DenBraven…dar nu sunt convins ca este ce trebuie…sa nu zic ca-mi face cu ochiul set-ul ala minunat de la Shimano Spray sau Shimano Bantam Oil P/N BNT1445 greu de achizitionat.
    Cu stima

    • din pacate la noi gasesti produse extrem de slabe pt mentenanta muliNETelor, intr-un singur loc pe piata gasesti ceva mai ok, la fishshop.ro, pret ft bun, daca vrei altceva da-mi un e-mail si iti prezint caile de procurare si a altor produse
      kitul shimano de care spui e dus la extrem, nu stiu daca merita pretul

    • cosmin
    • 4 mai 2012

    Salut Edi!

    Ma intereseaza un ulei si o vaselina pt gresarea unui shimano stradic 4000 fc,spune-mi te rog ce imi recomanzi dar preferabil ar fi din tara.multumesc anticipat!

    • din pacate la noi specific pe muliNETe nu ai ce cumpara, oferta e limitata si slaba
      la fishshop.ro mai ai unica varianta autohtona, sau da-mi un e-mail si rezolvam pe moment

    • cata
    • 11 noiembrie 2012

    salut,
    cunoasteti un service specializat in repatatii gresare mulinete???

    • teoretic distribuitorul trebuie sa ofere si service post garantie, ma refer la arw.ro, incearca si la ei

    • Mihai
    • 14 ianuarie 2013

    Salutare.

    Am si eu cateva intrebari:
    Axul(cel care culiseaza inainte/inapoi) pe care vine montat tamburul, se unge cu ulei s-au cu vaselina???
    Pe ce baza(substanta/substante) trebuie sa fie uleiul s-au vaselina pentru axul mulinetei???
    Imi poti recomanda si mie cateva uleiuri s-au vaseline pe care le pot folosi la ungerea rulmentilor pt. mulinete si axului pentru tambur, care se gasesc la noi in tara???

    • din pacate la noi produse de uns mulinete nu sunt, iar ce sunt nu recomand, nu vreu sa enumar
      ungerea pe ax se face fregvent cu ulei, daca o faci cu vaselina o sa vezi ca mg semnificativ mai greu mulineta

        • Mihai
        • 14 ianuarie 2013

        Un ulei siliconic ar merge pentru ungerea axului???
        Ce vascozitate ar trebuii sa aiba uleiul pentru ax???

        Multumesc

        • uleiul siliconic sau nu eu recomand produse pt mulinete, tribologia este un domeniu prea complex sa pot recomanda uleiuri si vaseline altele decat cele pt mulinete
          la uleiul pt ax vascozitatea e bine sa fie cat mai ridicata

    • Andu
    • 8 mai 2013

    Buna ziua,

    Am folosit vaselina de la Cormoran la o Ecusima 1000VI. La primul pescuit dupa gresare, toata vaselina de pe dintii angrenajelor se aduna in alte parti, in mulineta.
    Inainte de ungere nu am degresat piesele(nu erau prea murdare, vroiam doar sa schimb vaselina cu una pentru mulinete), doar le-am curatat…sa fie asta cauza?

    • ungerea unei mulinete presupune sa avem vaselina pe piesele care sunt mobile si se ating un film/strat fin de unsoare, e inutil sa avem vaselina in zone in care nu e „miscare”
      cel mult vaselina multa infunda/atenueaza anumite zgomote de frecare
      este mai important sa spalam mulineta de impuritati-nisip-particule metalice decat sa ungem
      din pacate vaselina cormoran nu prea este buna, iar pe piata nostra oferta e limitata pt vaseline de mulinete

    • Alex
    • 20 august 2013

    Am si eu o problema la mulineta. Se invarte tamburul si nu mulineaza… e cu buton sus poate ii lipseste vreao piesa surub acela pe care se infige e ca un plus (cu liniile mai mici in laterala). In fine e molineta mare n-am mai folosit pana acum si de accea nu stiu va rog daca ma puteti ajuta 😦

    • paul
    • 11 mai 2014

    Alcoolul izopropilic este bun la degresare pentru piese metalice si nemetalice?

    • e cam toxic
      foloseste petrol zippo

        • Valy
        • 7 martie 2015

        Sau curatitor de frana care nu e pe baza de acetona (BERNER) ! Aici lucrez si ti-l recomand cu toata increderea.

        • da, curatirea asta e pt jeg extrem

            • marius
            • 18 martie 2016

            Buna Edy, m-am procopsit cu produsul acesta: http://www.tsourosmarine.gr/products_en.asp?prodid=2808 – pot sa-l folosesc la ungerea mulinetelor, eventual ce componente pot gresa cu el? , sau mai bine-l folosesc la uz caznic, prin gospodarie?!

            Merci anticipat.

            • nu recomand decat produse pt mulinete mai putin cormoran
              ce ai primit e buna la poarta care scartaie
              d c nu folosesc producatorii de mulinete vaselina grafitata?

    • viciu mihai
    • 12 septembrie 2014

    Ma intereseaza piesa de jos dintata de la axul principal pe care e fixat tamburul. Piesa e dintata si tine axul in partea de jos unde este frana de la baitruner.mulineta este baracuda blue star 9000 dar seamana perfect cu cea din imaginea dumneavoastra

    • nu e chiar asa simplu, mai bine vb cu cei de la barcuda, ei au service pe mulinetele lor

    • Valy
    • 7 martie 2015

    Referitor la vaselinele de ungere si uleiurile de ungere:

    Am in gama mea de produse BERNER, tot felul de vaseline care din care mai speciale… cu PTFE, simple, siliconice, ceramice, cu cupru, cu MoS2, cu grafit… am incercat cateva din ele… iar singura care e mai moale face o super ungere, adera perfect la piese este cea cu MoS2… dar totusi e putintel cam vascoasa.

    Am zis hai ca iau ceva special pentru pescuit… am luat BERKLEY si ulei si vaselina…e 100% vaselina siliconica (arata ca unsoarea de porc dar mai tare putin)… e ok… sta pe rotile dintate… etc… dar trebe avut grija cat de mult ungi cu ea… intrucat mai la inceput ungeam pe axul central care intra in contact cu melcul… dupa cum zice si muliNETe e gresit… merge mult mai greu…uneori chiar se blocheaza…apoi isi revine.

    Un fff important aspect sunt saibele alea de frictiune de cupru… daca nu le pui cum au fost…inainte de ax si nu dupa, inainte de rulment si nu dupa…sau etc… unele fiind metalice unele de cupru… se tot blocheaza usor…apoi iar merge… si tot asa.

    Dupa parerea mea eu am vazut ca si gama de vf de ungere: QUANTUM HOT SAUCE si REEL BUTTER.

    Totusi in SUA cea mai tare este CAL’S LUBE… unul ce si-a facut o vaselina pt mulinete si acum o vinde peste tot de numa numa…dar la noi nu a ajuns! 😦 Seamana cu cea de la SHIMANO… originala…dar e galbuie.

    Sper ca v-am ajutat ! Fire intinse!

    • da am si eu o cutie de 16oz de la cal’s, dar merg cu incredere pe quantum

    • Vasile
    • 2 august 2015

    Salut!Multumim mult pentru acest articol foarte bun,care ne ajuta pe toti.Multumim incaodata!!

    • Catalin
    • 8 ianuarie 2016

    washere pt drive gear RD 0743 sau RD 0041 ai cumva ..pt mulinetele shimano..imi trebuie primele dar am inteles ca ar fii compatibile amandoua modelele..oricum astept raspuns si de asemenea daca le ai cum pot intra in posesia lor..mi ar trebui vreo 10-12 buc…trimite mi te rog un mail cand vezi msj-ul ms mult

    • am 0041 – da-mi pe mail pt detalii
      nu am 0743, aici vb cu Mugurel

        • Catalin
        • 8 ianuarie 2016

        pe care adresa de email?si ce informatii doresti sa iti trimit am nevoie de vreo 12 buc daca ai(RD 0041)…iti trimit toate detaliile si adresa doar spune mi te rog pe care mail sa ti le trimit si ce alte informatii
        ms mult

    • Pereteanu Vlad
    • 15 martie 2017

    Ce tip de vaselina e recomandata pt discurile de frana din carbon ? Cum ne dam seama ca trebuie sa le ungem din nou ? Multumesc mult !

    • o vaselina nu ft pretentioasa, lipicioasa sa fie
      pai dupa 3ani cam trebuie schimbata la toata mulineta vaselina

    • Pescar
    • 3 aprilie 2017

    A aparut de ceva vreme o vaselina Shimano pe TF ( http://www.totalfishing.ro/vaselina-shimano-permalub-grease-p-60166.html ). Stii ceva de ea? E ok? Se gaseste ceva mai bun in Romania? Merita sau nu luata?

    • sorin
    • 1 mai 2017

    pentru antiretur ce ulei ar fi bun?merci

    • Cristian
    • 22 ianuarie 2018

    salut! am o mlineta spro passion 740. Dupa ce am curatat-o si gresat-o, nu se mai aude caraitul de la frana. Am schimbat tamburul iar cu altu se aude, Frana lucreaza doar ca nu se mai aude caraitu.

    • Bogdan
    • 8 martie 2018

    Ce parere ai de IOS GEAR GREASE
    https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1967
    Ma tenteaza sa intru in posesia ei mentionez ca tocmai mi-am comandat tot setul de la shimano(Oil1 B-100, Oil2 SSR0-01, DG18 Line Roller, DG 01, DG06, DG12,DG13 ), dar si aceasta imi face cu ochiul.
    referitor la kitul Shimano unde pot gasii ceva specificatii despre ele referitor la temperaturi. Am tot cautat si in zadar

    • nu am studiat aceste „unguiente”, le consider prea costisitoare

    • Florin
    • 1 octombrie 2018

    Salut!
    De unde as mai putea cumpara de la noi (sau din alta parte) vaselina si ulei (din cele recomandate),pentru intretinerea mulinetelor?
    Mersi!

    • Dan
    • 28 ianuarie 2020

    Salut, produsele de la Ardent Reel sunt bune de ceva ?

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu