abu garcia STEALTH FD 1000 vs shimano NEXAVE FC 1000

Maniera Ultra Light este fără îndoială apanajul echipamentului de spinning, gândit, încă de la apariţia sa, pentru năluci sub 8–9 grame. Inima acestui gen de pescuit este muliNETa, o alcătuire cu aspect firav, o miniatură ce, la prima vedere, nu este capabilă să aducă la mal sau la barcă un biban ori un clean mai mare de 300 de grame. În realitate, o astfel de muliNETă este la fel de performantă ca sora ei mai mare, iar ceea ce îţi dă clasa 2000,  de pildă, vei găsi la o firmă care se respectă şi la modelul din clasa 1000.

abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Dacă ar fi să adunăm în câteva cuvinte muliNETa de UL, aşa cum o visăm să fie, nu putem spune decât: greutate şi dimensiuni reduse, fiabilitate,
funcţionare precisă. Pentru că un avat de 2 kg este pentru echipamentul din această clasă de putere precum o ştiucă de 8 kg pentru un combo lansetă-muliNETă din clasa Medium. Iar rateurile în funcţionarea muliNETei pot duce la pierderea peştelui în drill, deteriorarea întregii rezerve de fir rulate vicios pe un galet gripat sau pierderea nălucii în lansare, atunci când pick-up-ul este scăpat de sub control.
Trebuie să mai avem în vedere, atunci când mergem la magazin să cumpărăm echipamentul de UL, că, la modul general, muliNETa dintr-o anume clasă dimensională este concepută pentru un spectru specific al diametrelor firelor. Revenind la oile noastre, putem spune că, cu cât firul cu care pescuim este mai subţire, cu atât funcţionarea muliNETei trebuie să fie mai precisă. Răsucirea firului – fenomen cu incidenţa cea mai mare la astfel de fire, urmat inevitabil de peruci, pierderea unei capturi capitale – pentru că frâna nu a funcţionat în parametrii doriţi, sau bobinarea defectoasă a firului – ce va determina scurtarea lansărilor şi apariţia buclelor şi nodurilor – toate sunt coşmarul pescarului. Aventura Ultra Light poate fi însă plină de recompense dacă muliNETa pe care o achiziţionaţi este de calitate. Veţi putea lansa precis şi departe năluci minuscule, veţi putea realiza prezentări de o fineţe extremă şi veţi captura adevărate trofee – indiferent că este vorba despre clean, avat, biban sau păstrăv, nu doar stăpânind arta spinningului UL, ci şi având informaţii complete atunci când cumpăraţi o astfel de muliNETă. În testul de astăzi am pus la treabă două muliNETe pe care le puteţi găsi pe piaţa autohtonă, la preţuri rezonabile pentru pescarul care îşi propune un buget mediu pentru a-şi articula un combo lansetă-muliNETă din clasa de putere Ultra Light, este vorba despre ABU Garcia Stealth ST 1000 şi Shimano Nexave 100 FC, muliNETe cu capacităţi de stocare a firului similare şi cu raport de multiplicare identic, de 5,2:1.
Le-am pipăit, le-am testat la „rece”, am pescuit cu ele, le-am desfăcut în părţile lor componente cele mai intime, le-am cotrobăit prin unghere, iar toată această tevatură – zicem noi – a fost cu folos. A fost cu folos pentru că am descoperit lucruri interesante. Alegerea făcută doar după criterii de design şi funcţionare pe termen scurt poate fi asemuită cu dragostea la prima vedere. Uneori ai noroc, alteori, nu. Însă o radiografie amănunţită a muliNETei care a fost să fie aleasa inimii pescarului poate dezvălui detalii neplăcute.
Ca o primă impresie, formată chiar în magazin, pot spune că ABU Garcia Stealth ST 1000 mi-a dat senzaţia unui design depăşit cu 10 ani şi a unei funcţionări greoaie. De cealaltă parte, Shimano Nexave 1000 FC este o muliNETă modernă, zveltă, parcă mai potrivită pentru clasa Ultra Light. Pescuind cu ele, am realizat că ABU este ceva mai precisă în funcţionare, numai că, punând la un loc toate datele strânse în testul de pe teren, adăugând cu siguranţă şi subiectivismul inevitabil, pot spune că alegerea mea este Shimano Nexave, cu toate că nu am nicio certitudine că îşi va păstra calităţile mecanice prea multe partide de pescuit, mai ales că muliNETele din această clasă mică sunt des supuse abuzurilor.

abu garcia STEALTH FD 1000
capacitatea tamburului la fir de 0,25mm grosime este de 90 m
rulmenţi 6+1 (un rulment mai puţin decât specifică distribuitorii; pe cutie scrie corect,
pe stickerul de la retailer apare 7+1, pe net, unde cauţi, tot greşit găseşti, la marimea 1000)
raport de multiplicare 5,2
greutate 183 g
(in fotografii componentele sunt stanga sau sus)

shimano NEXAVE FC 1000
capacitatea tamburului la fir de 0,25mm grosime este de 90 m
rulmenţi 3+1
raport de multiplicare 5,2
greutate 220 g
(in fotografii componentele sunt dreapta sau jos)

abu garcia STEALTH FD

shimano NEXAVE FC

Mai jos in imagini o sa incercam sa justificam acordand punctaj pentru fiecare ansamblu de piese de la fiecare muliNETa in parte, notat cu 1 pentru avantaj fata de cealalta muliNETa iar cu 0 muliNETa in dezavantaj fata de cealalta, egalitatea se noteaza cu 1, sau 0 in functie de caracteristica pieselor raportata la majoritatea muliNETelor de spinning

tamburul-STEALTH(0)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

STEALTH are buza tamburului de 40 mm diametru, pe recuperare de 5,2 , rezultând între 65 cm şi 44 cm fir pe tur de manivelă.
NEXAVE are buza tamburului de 39 mm diametru, pe recuperare de 5,2 , rezultând între 64 cm şi 46 cm fir pe tur de manivelă.
Tamburul de rezervă la STEALTH este din “plastic”, în dezavantaj faţă de tamburul metalic/aluminiu al lui NEXAVE.
NEXAVE are tamburul semnificativ mai uşor şi o tehnologie nouă, numită comercial de Shimano “AR-C spool”, care reduce frecarea firului de buza tamburului datorită unui profil nou în formă de V, dând astfel posibilitatea unor lansări mai lungi şi reduce riscul apariţiei perucilor în timpul lanseului.

frana-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

La ambele muliNETe discurile de frână sunt din “pâslă”, de regulă fiecare producător are alte denumiri comerciale la materialul/tehnologia discurilor. STEALTH,  având mai multe discuri, are o plajă mai mare de reglare la frânare, dar mai multe discuri înseamnă şi un tambur mai înalt şi deci mai greu. Plaja de reglare este dată şi de pasul filetului de la butonul frânei, aici NEXAVE are un pas mai mic, care compensează insuficiența elasticităţii în grosimea discului/discurilor de frână – un filet cu pas mic este mai puţin rezistent la forţarea frânei la maximum.

galetul-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

STEALTH are rulment în galet care dă o rulare fără rezistenţă de frecare, rulment atât de necesar pentru a nu se răsuci firul – cauză a perucilor – după rularea pe galet.

cuplarea pick-up-ului-STEALTH(1)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Ambele sisteme de cuplare ale pick-up-ului cu arc împingător pe tija conducătoare pivotantă, în ciuda vechimii lor, nu au avut probleme în timp, dovadă că ele sunt folosite şi azi.

protectia antireturului-STEALTH(0)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Rulmentul cu role antiretur este foarte sensibil la impurităţi. Din cauza lipsei capacelor de protecţie a rulmentului de deasupra unisensului, la STEALTH apa pătrunde mai uşor şi permite decantarea impurităţilor în antiretur. NEXAVE are un plus de protecţie: acelaşi rulment este capsulat, formând un capac de protecţie pentru ansamblul antireturului.

rulmentul antireturului-STEALTH(0)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

După testul de imersiune urmează cel de coroziune – muliNETele nu sunt uscate, sunt lăsate să ruginească dacă este cazul, ca aici, de exemplu, când carcasa exterioară a antireturului la STEALTH a ruginit.

manivela-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Ambele tipuri de manivele în timp s-au dovedit rezistente, poate STEALTH se află în avantaj uşor datorită tijei mânerului prelucrat prind deformare plastică, tehnologie care conferă mai multă rezistenţă faţă de piesele turnate, ca în cazul braţului de la NEXAVE.

carcasa-STEALTH(1)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Ambele muliNETe au şasiul/carcasa din material plastic, necesar pentru a se echilibra cu o lansetă din clasa Light şi chiar Ultra Light.

rulmentii-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

În general, un mare dezavantaj al unui rulment este lipsa capacului de protecţie contra impurităţilor, cum se vede la STEALTH, dar NEXAVE are doar trei rulmenţi, faţă de STEALTH, care are şase. Ambele muliNETe beneficiază de rulmenţi inoxidabili. Atenţie, vânzătorii dau eronat la modelul STEALTH 7+1 rulmenţi, în mâner nu este al optulea rulment, aşa cum s-ar crede, jocul mânerului/knob pe ax mare confirmă acest lucru.

angrenajul-STEALTH(1)-NEXAVE(1)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

Ambele angrenaje sunt relativ identice, roata dinţată de tracţiune este din zamac, ca şi cea de oscilaţie, iar axul melcat din alama.

sistemul de oscilatie-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

NEXAVE nu are rulment în sistemul de oscilaţie al tamburului, ca STEALTH. Roata dinţată de oscilaţie la NEXAVE se învârte direct pe un suport/ax corp comun cu carcasa din “plastic”, material cu proprietăţi limitate la frecare, scurtând semnificativ viaţa muliNETei, dacă gresarea este neglijată.

etanseitatea-STEALTH(1)-NEXAVE(0)
abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

abu garcia STEALTH FD vs shimano NEXAVE FC

La testul de etanşeitate, NEXAVE a eliminat în scurt timp aerul din interior, pe când STEALTH a necesitat
câteva ture de manivelă ca să accepte apă în carcasă, fapt care contează în momentul în care scăpam accidental comboul lansetă-muliNETă în apă. La interior s-a observat că ambele muliNETe au “primit” apă în cantităţi relativ egale după o imersiune de durată.

scor final: abu garcia STEALTH FD 1000 a obtinut 9 puncte din 12 posibile, shimano NEXAVE FC 1000 a punctat doar 6 din 12 puncte posibile

acest articol a fost realizat in colaborare cu PPT

Fir intins!

Nu dispreţui lucrurile mici; o lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric. Octavian Paler

  • semlecangheorghe
  • 1 noiembrie 2012

  Cel mai tare articol depsre mulinete u-l,pe care l-am citit pina acuma..

  • ionut
  • 7 aprilie 2013

  Un mare bravo 😉

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s